רפואת שינה דנטלית, טיפול לנחירות ומה שביניהם

רפואת שינה דנטלית?! למה שרופא שיניים יתעניין בשינה שלך? זו שאלה טובה והתשובה היא שלצערנו יש מעט  מדי רופאי שיניים שעוסקים ברפואת שינה אך ישנם כמה סיבות טובות שרופא השיניים שלך יעסוק בכך, אחת מהן היא טיפול לנחירות באמצעות התקן דנטלי נגד נחירות, פרטים בהמשך.

 

התקן דנטלי נגד נחירות

 

מהי רפואת שינה?

רפואת שינה היא תחום בעולם הרפואה אשר עוסק באיכות השינה ובתופעות שמתרחשות במהלך השינה ומפריעות לה. ישנם מספר מצבים שבהם ישנה ירידה באיכות השינה אשר כוללים נחירות, קושי בהירדמות, קושי להישאר במצב שינה, דום נשימה בשינה ועוד.

 

עיקר העיסוק של רופאי שיניים בתחום השינה מתמקד בנחירת ודום נשימה בשינה. הסיבה שרופא השיניים עוסק בכך היא כפולה, ראשית, בשלב האבחון, ישנם סימנים שניתן לראות בשיניים ובחלל הפה אשר מעלים חשד לנחירות ודום נשימה. פעמים רבות אנשים נשארים ללא אבחנה מכיוון שמעולם לא נשאלו את השאלות הנכונות ועברו בדיקה מוכוונת שינה. רופא שיניים עירני מסוגל לחסוך למטופלים שלו שנים של איכות חיים ירודה. סיבה שנייה שבגללה רופא השיניים עוסק ברפואת שינה היא שלרפואת השיניים ישנו פתרון נוח אשר הוכח מדעית כיעיל עבור טיפול בנחירות ודום נשימה, והוא התקן דנטלי נגד נחירות.

 

נחירות

נחירות הן תופעה מאד נפוצה אשר פעמים רבות מהווה מטרד ופגיעה באיכות החיים של בן או בת הזוג עד למצב שלפעמים בני זוג נאלצים לישון בחדרים נפרדים. רבים חושבים שעיקר הבעיה היא אצל גברים אך הניסיון ומחקרים מראים שנשים רבות סובלות מנחירות גם כן. 

 

מה גורם לנחירות?

במהלך השינה שרירי הגוף עוברים הרפיה. אצל מרבית האנשים שנוחרים, הרפיית הרקמות באזור הלוע, גורמת להיצרות ולמגע של הרקמות האחת בשנייה. המגע של הרקמות משמיע רעש אותו אנו מכירים כנחירות. ישנם אנשים אשר היצרות באף אף היא משחקת תפקיד בנחירות.

 

האם נחירות מזיקות לבריאות?

התשובה לשאלה הזו היא כי לעיתים נחירות מהוות רק מטרד ופגיעה באיכות החיים אך ישנם בהחלט מצבים שבהם ההיצרות במעבר האוויר גורמת לכך שהגוף אינו מקבל מספיק חמצן במשך הלילה וישנה פגיעה מתמשכת הן באיכות החיים והן בבריאות הכללית. בנוסף ישנם מקרים רבים אשר בהם מעבר לנחירות ישנו גם מצב שנקרא דום נשימה בשינה (Sleep Apnea) אשר מהווה סיכון בריאותי משמעותי. לצפייה בסרטון שמתאר את התהליך אותו אנחנו עוברים במהלך השינה לחצו כאן

 

 

 

דום נשימה בשינה

דום נשימה (Sleep Apnea ) הוא מצב מתקדם יותר של מה שתואר עד כה. במצב של דום נשימה ישנה הרפיה גדולה של השרירים אשר מלווה בצניחת בסיס הלשון. צניחת הלשון חוסמת לגמרי את מעבר האוויר. כאשר מעבר האויר חסום הגוף מגיב למצב של חנק. ישנה עלייה בקצב הלב וירידה באחוז החמצן בדם. בשלב מסוים כתוצאה מירידת החמצן, המוח שולח אות לגוף להתעורר והאדם חוזר לנשום. הפסקת הנשימה יכולה להיות למשך מספר שניות בודדות ועד לעשרות שניות. הפסקות הנשימה יכולות לחזור על עצמן כל כמה דקות במהלך השינה. 

האבחנה של דום נשימה בשינה מסווגת כקלה (עד 10 הפסקות בשעה), בינונית (10-20) או חמורה (20 הפסקות ומעלה). יש להדגיש כי אף על פי שכל הפסקת נשימה מסתיימת בהתעוררות, לרוב האדם לא מודע לכך בכלל. לעיתים בן או בת הזוג ידווחו על השתנקויות או קולות חנק שנשמעות במהלך השינה.

 

כיצד דום נשימה משפיעה על הבריאות?

כאמור, במצב של דום נשימה ישנו פרק זמן מסוים במהלך הלילה אשר בו הגוף אינו מקבל את החמצן הנדרש לתפקוד. הירידה בחמצן פוגעת במערכות רבות בגוף. מחקרים עדכניים מראים שדום נשימה בשינה מעלה סיכון למחלות לב, שבץ, התקף לב, פגיעה בתפקוד המיני עליה בשכיחות תאונות דרכים ועוד ועוד.

 

מתי לחשוד שיש דום נשימה?

במצבים הבאים כדאי לחשוד בדום נשימה. מי שנוחר בקול או שבן או בת הזוג מדווחים על השתנקויות בשינה. בנוסף מי שקם מספר רב של פעמים בלילה, גם אם זה להתפנות. מי שמתעורר בבוקר עם פה יבש או עם כאבי ראש. מי שקם בבוקר ומרגיש עייף ושהשינה אינה מרעננת. מי שחווה ישנוניות במהלך היום ונרדם במשך היום בקלות. בכל המצבים הנ"ל חשוב מאוד לברר האם מדובר בדום נשימה.

 

האם כדאי לטפל בנחירות ודום נשימה?

על מנת למצוא טיפול לנחירות יש לוודא האם מדובר בנחירות בלבד ולא בדום נשימה בשינה (Sleep Apnea). בשנת 2015 יצאו ההנחיות העדכניות של האיגוד האמריקאי לרפואת שינה בהן ישנה המלצה לטפל בנחירות אצל אנשים המעוניינים בכך. אם כן התשובה היא שמי שסובל מהנחירות בהחלט מומלץ שיטפל בעצמו.

מי שבנוסף לנחירות סובל גם מהפסקות נשימה בשינה חשוב ביותר שיטפל בבעיה על מנת להקטין את רמת הפגיעה במערכות הגוף השונות ולהקטין את הסיכון למחלות לב ושבץ.

 

כיצד מאובחן דום נשימה בשינה?

את האבחנה של דום נשימה עושים בעזרת בדיקת שינה (PSG). ישנן בדיקת שינה שעושים במעבדת שינה אך כיום ניתן לקבל ערכה לבדיקת שינה ביתית. מחברים לגוף כמה אלקטרודות והולכים לישון במיטה בבית. את התוצאות מקבלים כעבור כמה ימים מרופא. על פי חוק את האבחנה הסופית של דום נשימה נותן רופא שינה מוסמך

 

איזה טיפול לנחירות הוכח כיעיל ונוח?

ישנם מספר אפשרויות לטיפול בנחירות ודום נשימה, החל מטיפולים אלטרנטיביים כגון שמנים אתריים ועד טיפולים רפואיים קונבציונליים כפי שנזכיר בהמשך. אפשרות אחת היא לישון עם מסיכה המחוברת למכשיר שמזרים לאף אוויר בלחץ גבוהה (CPAP). המכשיר המדובר יעיל מאוד לטיפול בדום נשימה אך החיסרון הגדול שלו הוא בחוסר הנוחות שלו. לאנשים רבים קשה לישון כאשר על פניהם מסיכה שמחוברת לצינור אשר משמיע רעש. מחקרים מראים שלמעלה ממחצית האנשים שיש בידיהם מכשיר CPAP אינם משתמשים בו והוא מעלה אבק.

מדמיינים את עצמכם ישנים ככה?

cpap נגד נחירות

 

התקן דנטלי נגד נחירות

התקן דנטלי נגד נחירות הוא פתרון לנחירות ודום נשימה אשר רופא שיניים מייצר עבור המטופל. מדובר בסוג מיוחד של "מגן שיניים" או סד לילה. הייחוד של ההתקן הוא בכך שהוא מייצב את הלסת התחתונה בתנוחה מעט קדמית לעמדה הרגילה של הלסת ובכך מונע את צניחת בסיס הלשון ומאפשר את המשכיות מעבר האוויר במהלך השינה. 

התקנים דנטליים נגד נחירות הוכחו כיעילים באינספור מחקרים וכאשר רופא השיניים מתאים את ההתקן הנכון עבור המטופל אזי מדובר בפתרון נוח ונעים אשר מאוד קל להסתגל אליו. ההתקן הוא קטן וניתן להניח אותו בכיס או בתיק ולקחת אותו לכל מקום. אפשר אפילו לשים אותו במטוס על מנת למנוע אי נעימויות של נשימות קולניות. 

אולי משהו קצת יותר זעיר – כמו התקן דנטלי נגד נחירות

התקן דנטלי למניעת נחירות

 

לסיכום, נחירות ודום נשימה הן בעיות אשר משפיעות לרעה על איכות החיים, הזוגיות ועל הבריאות. יש לרפואת השיניים פתרון יעיל ונוח שכדאי מאד לברר אודותיו.

 

בדוק את עצמך- מבחן STOP-BANG

 

  1. האם את/ה נוחר/ת? 
  2. האם את/ה מרגיש/ה עייפ/ה או מנומנם/ת במשך היום? 
  3. האם מישהו הבחין אי פעם במקרה דום נשימה תוך כדי שנתך? 
  4. האם לחץ הדם שלך גבוה מהרגיל? 

 

אם התשובה היא כן לשתיים או יותר מארבעת השאלות הנ"ל הנך בסיכון גבוה לדום נשימה ומומלץ מאוד לברר את הנושא.

 

  1. האם אתה ממין זכר?
  2. האם היקף הצוואר שלך הוא 40 ס"מ ומעלה?
  3. האם אתה מעל גיל 50?
  4. האם מסת הגוף שלך (BMI) הוא מעל 35?

 

אם התשובה היא כן לשלוש או יותר משמונה השאלות הנ"ל הנך בסיכון גבוהה לדום נשימה ומומלץ מאוד לברר את הנושא.

 

מילה מהדוקטור,

טיפול לנחירות ומניעת דום שינה בנשימה הם בעלי משמעות הן מבחינה בריאותית והן מבחינת איכות חיים.

רופא השיניים שלכם יכול לסייע לכם מאוד הן באבחון והן בקבלת טיפול לנחירות בדמות התקן דנטלי נגד נחירות המותאם אישית אליכם.

ישנם פתרונות נוספים אך מסורבלים יותר לבעיה. בכל מקרה, כדאי מאוד להבין את הסיבה לבעיה ואת חומרתה ולהקדים תרופה למכה.
מוזמנים ליצור איתנו קשר ולבדוק אודות הטיפולים המתקדמים (שכן הרפואה מתקדמת כל העת) והדרכים בהן נוכל לסייע לכם להעביר את הלילה בצורה שקטה הרבה יותר.

תפריט נגישות